anitapolet.nl

Motorrijbewijs halen als je klein bent

Klein zijn is eigenlijk best leuk, toch? Je stoot nooit je hoofd, ziet er automatisch heel schattig uit en je kunt overal comfortabel zitten en een dutje doen. Maar als je je motorrijbewijs wilt halen als je klein bent, dan wordt het toch iets lastiger. Ik ben 1,56 meter en ik heb nu zo’n 3 jaar mijn rijbewijs. Ik ga jou PRECIES vertellen hoe jij dit ook kunt doen, I got you!”

Rijschool zoeken

De meest logische manier is vaak om een rijschool te kiezen die in je buurt zit, of een rijschool waar je bijvoorbeeld ook je autorijbewijs hebt gehaald. Dit zou ook de logische en makkelijke keuze zijn als je een normale lengte hebt en je geen zorgen hoeft te maken over je lengte. Wij hebben hier helaas wel mee te maken, dus hier moeten wij dan ook zeker rekening mee houden.

Welke lesmotoren heeft de rijschool?

Waar moet je dus opletten bij het kiezen van een rijschool? First of all, kijk naar de lesmotoren. Een Kawasaki Z650 heeft een lage zithoogte (790mm) en dit is oprecht een ideale lengte om mee te beginnen. En Yamaha MT-07 is ook een optie en ook een motor die veel gebruikt wordt voor rijlessen, die is ietsje hoger (rond 805mm). Ik raad je dan ook aan om hier eerst naar te kijken!

Dan raad ik je aan om de contact op te nemen met de rijschool. Zijn ze bekend met kleinere mensen en hebben ze daar bijvoorbeeld een motor voor die aangepast is? Bij mijn rijschool hadden ze een motor die was iets lager dan de rest, dus ze zorgden er altijd voor dat ik deze motor kreeg. Wat ook belangrijk is, naast de zithoogte. Is de afstand met de hendels, ik had namelijk bij een motor echt moeite om de koppeling in te kunnen knijpen. Met deze informatie kan je eventueel een proefles gaan inplannen en weet je dus ook hoe het er in de realiteit aan toe gaat.

Motorkleding

Wist je dat er tegenwoordig echt veel opties zijn voor gave motorkleding? Toen ik net begon met motorrijden vond ik het heel lastig om toffe gear te vinden. Je weet gewoon, als je je goed voelt in een outfit draagt dit ook bij aan hoe je uiteindelijk op een motor zit. Over de perfecte motorgear voor ons kleintjes ga ik nog eens een heel artikel schrijven, nu heb ik het voornamelijk over de laarzen!

Je hebt namelijk motorlaarzen met een hak, maar als je echt heel klein bent heb je hier nog niks aan. Omdat je zo klein bent sta je op je tenen waardoor je alsnog met de hak de grond niet raakt. Tenzij je net lang genoeg bent, maar in veel gevallen is de motor dan alsnog te hoog. De laarzen die ideaal zijn, en waarvan ik ook veel positieve reacties heb gehoord zijn de laarzen van Daytona. Je hebt twee verschillende soorten:

De Daytona Lady Evoque GTX black, deze laars is iets luxer dan de Daytona Lady Pilot GTX black. Betreft de laars: beide laarzen zorgen ervoor dat je 6cm extra hebt. En dit is zeker meer dan je denkt!

Ik ga heel eerlijk met je zijn: nee, dit zijn niet de allermooiste laarzen. Maar ze gaan absoluut bijdragen aan wat jij heel graag wil: je motorrijbewijs behalen!

Zaadjes planten en daarna oogsten

Zoals ik hierboven al beschrijf zijn de laarzen zeker niet het mooiste om te zien, but let it go. Je wil graag je rijbewijs halen, that’s the goal!! Als je eenmaal die laarzen aan hebt en je bent aan het rijden, wat je zo graag wilt, denk je er niet eens meer over na hoe je eruit ziet. Als je eenmaal meer ervaren bent met motorrijden heb je de laarzen ook niet meer nodig, in mijn geval bijvoorbeeld. Ik reed altijd met laarzen met een hak, maar rij nu liever met racelaarzen of sneakers (dus zonder verdikking in de zool). So there is hope! Ik verwacht ook dat als je met deze laarzen aankomt bij de rijschool, ze je veel serieuzer nemen en je ook een grotere kans van slagen hebt!

Anita Polet op TT Assen op een MT 09

Stapje terug, maar met hetzelfde doel!

Mijn rijschool was aanvankelijk ook sceptisch: “Is het wel een goed idee dat ik rijlessen wil op zo’n zware motor?” Natuurlijk is dat een goed idee; ik betaal jullie om me dit te leren. En ik heb net als iedereen armen en benen, LET’S GO. Omdat ik al ervaring had met schakelbrommer rijden, kon ik al schakelen. Ik zou dit aan iedereen aanraden. Heb je een broer, neef of oom met een schakelbrommer? Vraag of hij je kan leren schakelen. Hierdoor heb je al een voorsprong en kun je je volledig richten op het beheersen van de zware motor.

Wat ik wil benadrukken, is dat jij je A-rijbewijs wilt halen, toch? Dat is zeker mogelijk, en ik heb er alle vertrouwen in. Maar stel je eens voor dat je eerst een stapje terugzet. Dat is iets wat ik ook heb gedaan! Mijn rijschool suggereerde dat ik eerst op een KTM 125 (A1 motor) zou rijden om het gevoel van zo’n motor te krijgen voordat ik overstapte naar een A-motor. Ik vond dat prima, want ik was gewoon blij dat ik kon lessen. Dit heeft me absoluut zelfverzekerder gemaakt op zo’n machine en heeft ook het vertrouwen van mijn rijschool vergroot. Dus als jouw rijschool twijfelt, kun je altijd voorstellen om eerst op een lichte motor te rijden om te zien of het iets voor je is.

Fun fact: ik zit in een motorgroep waarvan 5 gozers, die allemaal boven de 1,80 (denk wel boven de 1,90 zijn) die aan hebben gegeven dat ze alle 5 de lesmotor eens hebben laten vallen tijdens een rijles. Girls, I have never dropped my bike during that. Dus, wat zeggen de statistieken? Het heeft niks te maken met lengte, maar dedication en ook wel een beetje talent ;).

Tips voor beginnen met rijlessen

Er zijn een paar aspecten heel erg belangrijk als je begint met rijlessen. Most of all: confidence! Jij komt daar omdat jij je rijbewijs wil halen, en lekker wil rond scheuren en de vrijheid wil ervaren van een tweewieler. Dit gaat jou ook zeker helpen bij het behalen van je rijbewijs. Het is namelijk mogelijk dat je je motor laten vallen, dat je de motor laat uitvallen, of dat een bepaalde oefening je niet lukt. Dit zijn allemaal dingen die je met een gezonde dosis zelfvertrouwen kan weglachen, eyes on the goal!

Neem. je. tijd. Dit is het aller belangrijkste voor ons kleintjes! Focus, doe niks overhaast en neem gewoon je tijd. Het moment dat je je motor van de standaard af moet halen, neem daar rustig je tijd voor om je gewicht naar je andere been te verplaatsen, no rush. Mensen wachten wel op je! Als het je niet lukt om zittend op de motor de motor te verplaatsen, zet je hem op de standaard en duw je de motor rustig vooruit. Neem altijd je tijd en laat je zeker niet opjagen. Balance is key!

Vooruit kijken, kijk ALTIJD vooruit. Wil je stoppen? Vooruit kijken! Als je namelijk recht voor je uit kijkt ben je nergens anders mee bezig waardoor het enige wat je moet doen is: je voetje aan de grond te zetten. En dan sta je zo steady as a rock. Trust me.

Heb je je motorrijbewijs nu gehaald en ben je op zoek naar een nieuwe motor? Kijk dan eens bij Doornekamp Motorsport in Hoevelaken.

Ben je nog niet uitgelezen? Ik heb een tijdje geleden een artikel geschreven over hoe het voor mij was om klein te zijn en mijn rijbewijs te halen! Klik hier om het artikel te lezen :)!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 anitapolet.nl

Translate ยป