anitapolet.nl

ALPINE MOTOSAFE OORDOPPEN OP MAAT REVIEW

Rij jij nog motor zonder oordoppen? Dan is het nu tijd om daar iets aan te doen. Gehoorschade is op de snelweg in 5 minuten veroorzaakt met blijvende gehoorschade als gevolg. Daarom heb ik de ALPINE Motosafe oordoppen op maat laten aanmeten, zodat ik zeker weet dat ik mijn gehoor optimaal bescherm en zodat ik ook hier een review over kan schrijven.

Het allerbelangrijkste punt wat ik eerst wil maken is, ja ik kan nog steeds mijn fantastische uitlaat horen en mijn muziek (ik heb een Cardo-systeem in mijn helm) is nog steeds even goed te verstaan. Okè, nu ik die onzin de lucht uit heb geholpen is het tijd om in te gaan op het proces van oordoppen op maat en hoe deze Alpine Motosafe oordoppen nu echt werken.

Het aanmeten

Alpine Hearing Protection HQ is gevestigd in Soesterberg, vanaf mijn woonplaats is dit enkel een paar minuten rijden, dus ik heb voor mijn werk deze afspraak nog gepland. Ja, het klinkt eigenlijk veel interessanter dan het is ‘oordoppen op maat laten maken’. Dit komt omdat bij Alpine in Soesterberg enkel de mal voor de oordopjes wordt gemaakt. Eerst worden er een soort van watjes in je oren gestopt (dit om de gehoorgangen te sluiten). Vervolgens wordt er een afdrukmateriaal in je oren gespoten, wat overigens heel bijzonder voelt. Het was nog nooit zo rustig en stil om mij heen, echt fantastisch. Wanneer dit afdrukmateriaal in de oren zit, mag je niet praten of lachen want dat kan de mal verpesten. Wanneer het materiaal hard genoeg is, wordt de mal uit het oor gehaald en dat is dan alweer deel een. Dit duurt allemaal maximaal een kwartier, het proces nadat de mal is gemaakt, dat kost tijd.

De oordoppen personaliseren

Dit was mijn favoriete gedeelte, alhoewel de complete stilte door dat afdrukmateriaal in mijn oren was wel even een zen-momentje hoor. Nadat de mal is gemaakt ging ik de oordoppen naar mijn smaak en voorkeur samenstellen. Ik moest namelijk een aantal keuzes maken wat betreft mijn voorkeur voor zowel het uiterlijk als de demping van de oordopjes.

detail shot oordopjes alpine op maat motosafe

Over de kleur, er zijn echt heel veel keuzes. Van doorzichtig tot glitters, en van neon geel tot gewoon zwart. Ik had behoorlijk veel keuzestress. Nu vind ik het belang van oordoppen dragen erg belangrijk en raak ik snel spullen kwijt (al helemaal zoiets kleins) dus ik dacht, ik moet iets hebben wat opvalt. En stiekem heb ik ook de kleur rood gekozen omdat mijn motor toen nog zwart met rood was.

De opdruk, het is dus mogelijk om in de oordoppen een gepersonaliseerde tekst te zetten. Sommige mensen doen hun telefoonnummer, ik heb mijn naam gekozen (mocht je ze bijvoorbeeld kwijtraken). Oke, de kleur en de opdruk is gekozen. Nu eigenlijk het belangrijkste van de oordoppen, ik heb ze natuurlijk niet als accessoire maar juist voor functionaliteit; het beschermen van mijn oren natuurlijk. In de oordoppen komt namelijk een tunnel, deze tunnel bepaald de hoeveelheid demping wat er gegeven wordt. Er zijn verschillende soorten tunnels wat dus zorgt voor verschillende niveau’s in demping. Ik heb gekozen voor de groene demping, dit wordt door de meeste motorrijders gekozen. Dit staat gelijk aan een gemiddelde demping (je bent hiermee goed beschermd tegen (blijvende) schade. Mocht ik na het rijden met de oordoppen de demping niet voldoende vinden, dan wordt dit kosteloos aangepast.

De oordoppen zijn naar smaak samengesteld, en nu?

Nadat ik al deze keuzes heb gemaakt wordt er achter de schermen doorgewerkt aan mijn oordoppen. De mal wordt middels een 3D printer geprint en aangepast en vervolgens wordt er handmatig gegraveerd. Daarna wordt er met de hand nog geveild, geboord en op het einde worden de filters erin geplaatst. Het is een erg nauwkeurig proces waar veel bij komt kijken. Mocht je het interessant vinden om hier meer over te weten, Alpine heeft er een video overgemaakt dus klik hier om deze video te bekijken!

Anita Polet met oordoppen alpine hearing protection op maat motosafe

Waarom zijn oordoppen nu zo belangrijk?

Tijdens mijn bezoek aan Alpine Hearing Protection heb ik uitleg gehad over het belang van oordoppen. Waarom mensen zich bewust moeten worden van de gevolgen van geen oordoppen, zoals blijvende gehoorschade in de vorm van oorsuizen (tinnitus) of een vervelende toon. Er bestaan veel verschillende soorten universele oordoppen met daarin ook weer verschillende demping. Ik heb echter hele kleine gehoorgangen waardoor deze oordoppen bij mij er altijd uitvallen. Daarom ben ik ook zo enthousiast over de Alpine Motosafe oordoppen op maat en wilde ik er daarom graag een review over schrijven. Wat voor mij overigens ook de doorslag was om hier een artikel over te schrijven is door de test die Alpine heeft gedaan. 5 minuten op de snelweg rijden met een snelheid van 130 km/u. Daarbij is tussen de 100 en 105 dB aan geluid gemeten, wat dus ver boven de grens van 80dB ligt. De kans op gehoorschade is dus erg groot en valt te voorkomen door simpelweg oordoppen te dragen.

Mijn ervaring

Ik rij nu al een tijdje met de oordoppen en ben erg tevreden. Ze voelen erg comfortabel aan en zijn gemakkelijk in het gebruik (gemakkelijk in en uit te doen) en ook erg goed schoon te houden. Normaal deed ik mijn oordoppen direct uit als ik mijn helm afdeed, maar deze hou ik gewoon in. Ik kan iedereen gewoon verstaan, en zoals eerder benoemd: Het geluid van mijn uitlaat is nog steeds super goed hoorbaar en ook mijn muziek kan ik nu veel beter horen. Het enige is dat wanneer ik ze uit doe, ik ze niet altijd terug in het hoesje doe waardoor ik ze al regelmatig ben kwijt geweest. Maar voor mij het allerbelangrijkste, ik heb weinig tot geen last windgeluiden/ruis. Na een lange rit heb ik geen hoofdpijn (dit kon ik voorheen wel ervaren door dat mijn muziek hard stond in combinatie met de windruis) en ik bescherm mijn oren maximaal. Nu heb ik bij mijn oordoppen ook een schoonmaaksetje erbij gekregen en ook een verzekering. Mocht ik de oordoppen toch kwijt raken, kan ik nieuwe aanvragen. Door het nummer op mijn oordoppen kunnen ze nauwkeurig opnieuw gemaakt worden.

Bedankt Alpine Hearing Protection voor deze samenwerking! Ben je na het lezen van mijn review over de Alpine Motosafe oordoppen op maat ook geïnteresseerd in een setje, kijk dan op hun website!

Mocht je nu meer reviews willen lezen over producten? Check dan dit linkje of wil je graag mijn mening lezen over de Kawasaki z650RS? Check dan deze link 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 anitapolet.nl

Translate »