anitapolet.nl

Is motorrijden gevaarlijk?

De vraag die elke motorrijder bekend voor komt.Vol met passie heb je verteld over hoe fantastisch motorrijden is en dan zie je langzaam die gezichtsuitdrukking veranderen in bezorgdheid en volgt de vraag: maar is motorrijden niet heel erg gevaarlijk?

Mijn ervaringen

In april 2023 heb ik een aanrijding gehad waarbij een andere motorrijder op mij is geklapt. Dit was volledig de schuld van de andere motorrijder waar ik dus niks aan doen. Ik moest abrupt remmen doordat de auto voor mij iets te hard remde. En de motorrijder achter mij lette niet op, waardoor hij het te laat zag. Met het gevolg dat mijn motor een 180 heeft gemaakt, op mijn been is gevallen met als resultaat: total loss. Bedankt nog daarvoor hè.

Ook na dit ongeluk zou ik niet per definitie zeggen dat motorrijden gevaarlijk is. Het was namelijk niet de schuld van mijn motor, of van mijn skills. Het was de fout van een onoplettend mens. Welke toevallig te dicht op mij reed, dus is motorrijden gevaarlijk in deze situatie? Nee. Zijn mensen die niet opletten gevaarlijk? Ja.

Allerlei (externe) factoren

Het is natuurlijk erg gemakkelijk, helemaal als je zelf geen motorrijder bent om het te bestempelen als gevaarlijk. De snelheden die je kan behalen, je hebt geen bescherming om je heen zoals in je in een auto wel hebt. Verschillende weersomstandigheden, falen van je machine, onveilige of niet goed zittende kleding en het aller ergste: factoren van buitenaf, ja, andere weggebruikers.

Dat een motor hard kan is in mijn ogen geen reden dat het gevaarlijk is, waarom niet? Dit heb je zelf in de hand. Ik ken genoeg mensen die rustig touren en eigenlijk nooit (te) hard rijden. Door te hard rijden een ongeval krijgen is in veel gevallen het gevolg van de rijstijl die je jezelf aan meet.

De juiste gear

Wel is het dragen van gear wat niet goed past, of het helemaal niet dragen van gear gevaarlijk. Wanneer je bijvoorbeeld een helm draagt die te groot is, kan deze bij impact je hoofd niet goed beschermen of zelfs afvallen. Hetzelfde geval met gear dragen wat te groot is. Wanneer je motorjas bijvoorbeeld te groot is, zit de bescherming niet op de juiste plek. Waarbij je dus niks hebt aan deze bescherming als je valt en juist die bescherming is zo belangrijk. Dit zit op de cruciale plekken welke beschermd moeten worden wanneer je valt. Maar maakt dit het motorrijden gevaarlijk? Niet perse, want als je goede gear draagt voorkom je hier bovenstaande problemen al mee.

Weersomstandigheden en het wegdek

Daarnaast heb je natuurlijk verschillende (onverwachtse) weersomstandigheden. Zoals een plotselinge regenbui wat het wegdek glad kan maken. Gaten of reparatie strepen of andere mankementen aan het wegdek. Ook kunnen je banden of het wegdek soms kouder zijn dan je denkt wat spannende momentjes kan opleveren. Echter, zie ik dit niet als een factor dat motorrijden gevaarlijk is. Waarom niet? Je kan hier in de meeste gevallen op anticiperen wat er dus voor kan zorgen dat je veilig kan rondsturen. Ik heb inmiddels met alle weersomstandigheden gereden, ook -5 met ijzel, en met de juiste voorzorgsmaatregelen en passende rijgedrag is het mogelijk. Niet aan te raden, maar het hoeft niet per definitie fout te gaan. Circuit rijden kan immers ook gewoon met regen, jouw motor kan meer dan je denkt.

Andere weggebruikers

Niet alleen op de motor, fiets, in de auto, eigenlijk in ieder voertuig zijn de andere weggebruikers cruciaal in veel ongelukken. Met motorrijden hoor je veel over eenzijdige ongelukken. Mensen die uit de bocht vliegen of of simpelweg te hard rijden en daardoor verongelukken. Dit zijn factoren die voorkomen hadden kunnen worden, wat wederom niet bestempeld kan worden als ‘motorrijden is gevaarlijk’. Andere weggebruikers daarin tegen, zou ik absoluut als gevaarlijk bestempelen. Waarom? De eerste reden is denk ik wel duidelijk, mijn eigen ongeluk. Dit was te voorkomen als hij gewoon zijn kop erbij had gehouden. En dus had opgelet toen wij door het drukke verkeer op de ring van Utrecht reden, maar goed.

Ik wil je vragen om hier over na te denken: hoe vaak rij je wel niet op de openbare weg, en zit je in situaties of zie je situaties gebeuren waarbij je denkt ”oef, dat ging maar net goed”. En denk dat iets verder naar, hoe komt dit in de meeste gevallen? Juist, door de mens. Gebrek aan inzicht, mensen die op hun telefoon zitten, of simpelweg gewoon weinig skills hebben.

Wat ik je wil meegeven

Wanneer je op een motor rijdt kan je nooit uitgaan van dingen. Je kan er niet vanuit gaan dat die bestuurder van die auto jou heeft gezien, of dat ze jou er wel even tussen laten. Motorrijden kan echt veilig wanneer jij goed anticipeert, mensen in auto’s leert lezen en altijd jezelf buiten de gevaarlijke situaties zet. Denk hierbij aan je wegligging, wanneer je inhaalt: gas geven (in plaats van langzaam op je gemakje erom heen rijden). And I have to say it: loud pipes save lives, for sure!

Dus nee, motorrijden is in de kern niet gevaarlijk. Ik krijg nergens zoveel plezier en geluk uit als motorrijden MAAR bepaalde factoren zijn wel gevaarlijk. Je hebt op meerdere factoren invloed, neem bijvoorbeeld een circuit training waarbij je je motor onder controle krijgt. En ga zeker voor je eerste motorgear langs een winkel, in plaats van het online te bestellen. Weet waar je grenzen liggen en probeer ze niet te verleggen door tof of stoer te doen. Doe dit lekker in je eigen tempo en neem je tijd! Je hebt natuurlijk geen invloed op de andere weggebruikers maar je kan ze wel leren lezen. Dit zodat je er zo goed mogelijk op kan anticiperen.

En voor de ongeruste familieleden, vrienden en alles daarom heen: het komt wel goed met je zoon, dochter, neef, nicht, oom, oma anyone die zijn of haar rijbewijs wil gaan halen. In de auto, op de fiets of zelfs lopend kan er ook van alles gebeuren. En mocht je dan gaan als je motor rijdt, dan weet je zeker: at least he or she had fun!


Ben je nog niet uitgelezen? Ik heb meerdere artikelen geschreven die wellicht leuk zijn om te lezen. Zoals het belang van oordopjes om je gehoor te beschermen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 anitapolet.nl

Translate »